Når man har været igennem et hårdt sygdomsforløb, så kan det være svært at komme i gang med at være fysisk aktiv. Det anbefales at komme i gang med fysisk aktivitet så snart at kroppen tillader det, da det kan hjælpe med at komme sig ovenpå behandlingen.

Det kan også hjælpe med at forebygge, så kræften ikke kommer tilbage igen. Det vigtigste er at lytte til kroppen og hvis du ikke har energi til at være fysisk aktiv, så kan du benytte en online bonuskode til at spille på enarmede tyveknægter på nettet i stedet.

Derfor kan sport hjælpe dig

Tal viser at 1 ud af 100 kræfttilfælde skyldes at vedkommende dyrker for lidt motion. Derfor fokuserer organisationer som Kræftens Bekæmpelse på at lave kampagner, der minder befolkningen om hvor vigtigt det er at være fysisk aktiv for at forebygge kræft.

Men det er også vigtigt at vide at dyrke sport kan hjælpe utroligt meget i forbindelse med behandling af brystkræft. Det kan blandt andet hjælpe med at undgå eller reducere nogle bivirkninger af kræftbehandlingen som fx træthed og øget vægt.

Det kan også hjælpe med dit overordnede helbred og reducere risici for hjerteanfald og blodpropper samt reducere risici for at kræften vender tilbage på ny. Derudover kan det også hjælpe med dit mentale velvære ved at reducere stress og generelt kan det forbedre ens humør.

Dyrk Zumba

Det siges at dyrke sport 30 minutter om dagen nedsætter ens risiko for brystkræft med mellem 18 og 35 procent. Det virker fordi det er med til at sænke østrogenmængden i blodet og fordi det brænder fedtvæv af. At danse fx Zumba fitness er en god måde at få pulsen op, når man har været igennem en behandling af brystkræft fordi det er sjovt og ikke ligeså fysisk krævende som mange andre aktiviteter.

Tag cyklen

Hvis du mangler motivation til at tage op i træningscenteret, så kan du også cykle fx til arbejde eller skole. Undersøgelser viser at hvis danskerne cykler mere, så kan vi undgå 100.000 hospitalsindlæggelser, 4500 dødsfald og op til tre millioner fraværsdage på arbejdet. Derudover så viser statistikken også at cykel entusiaster i gennemsnittet lever 4-5 år længere end folk, der ikke svinger benet over jernhesten.

Hvis du har langt til arbejde eller universitetet, så kan du i stedet vælge at bruge cyklen til de korte ture. Det kan fx være hvis du skal hjem og besøge en ven eller veninde, hvis du skal op og handle i supermarkedet eller som transport til og fra togstationen.

Du når meget hurtigt op på de anbefalede 30 minutter med fysisk aktivitet og det handler mest af alt om at bryde en vane for mange af dem, der oftest sætter sig ind i bilen. Faktisk viser tal også af 31 procent af danskerne gerne vil cykle mere, så det er bare om at komme i gang.

Hvor meget sport må man dyrke efter kræftbehandlingen er overstået?

I princippet må man motionere ligeså meget man ønsker, når man har været igennem behandling med kemo eller stråling. Det er faktisk godt at vende tilbage til ens normale aktivitetsniveau så hurtigt som muligt efter operationen, hvis man er blevet opereret. Dog skal man naturligvis træne med det forbehold at lytte til sin krop. Det vil sige at hvis man bliver utilpas undervejs, så er det bedst holde en pause med træningen.