BrystkræftforeningenForsideBrystkræftforeningenPressekontakt og nyhedsarkivBrystkræftforeningenKalenderBrystkræftforeningenWebshopBrystkræftforeningenMagasinet BrystkræftBrystkræftforeningenMedlemmerBrystkræftforeningenStøt osBrystkræftforeningenKontaktBrystkræftforeningenNyttige linksBrystkræftforeningenSøg
BrystkræftforeningenBrystkræftforeningen
StøtBliv medlem

Forstadier til brystkræft - hvad er det?

Portræt af Lulu, der havde forstadier til brystkræft

Lulu Espersen er en af de kvinder, der næsten har haft brystkræft. Hun fik fjernet sit ene bryst på grund af forstadier og har levet med angst og bekymring. Men også skyld over sine følelser. For hun havde jo ikke kræft. Samtidig står hun tilbage med følelsen af at være overladt til sig selv, for hun indgår ikke i en kræftpakke. Lulu er jo 'kureret'.

Klik på billedet og læs artiklen om Lulu.

Celleforandringer, som ikke i sig selv er kræft, kan udvikle sig til kræftceller. Derfor får man tilbudt kontrol eller behandling, hvis man får konstateret forstadier til brystkræft.

Forstadier er et andet ord for, at man har celleforandringer i brystet.

Der er to former for celleforandringer. Den ene form, som kaldes Lobulart Carcinoma in Situ (forkortet LCIS) opstår i små kirtelceller i brystet. Det er de celler, som kan producere mælk og via små gange kan transportere mælken hen til brystvorten.

Den anden form, som kaldes Duktalt Carcinoma in Situ (forkortet DCIS) opstår i brystets mælkegange, hvor cellerne begynder at ændre sig. Cellerne har ikke spredt sig uden for mælkegangene. Disse celler kan i nogle tilfælde udvikle sig til kræft. DCIS behandles ofte med operation og rekonstruktion af brystet eller en brystbevarende operation.

Celleforandringer, der opstår i brystets kirtelceller LCIS

Adobe Stock

Hvert år får ca 50 kvinder, med en gennemsnitalder på 45 år konstateret LCIS.

LCIS er ikke kræft, det er en tilstand, hvor der dannes unormale celler i brystets mælkekirtler. Hvis man får konstateret LCIS, har man en forhøjet risiko for at udvikle brystkræft.

Man kan normalt ikke se LCIS på en mammografi. og man har som regel ingen symptomer. LCIS danner ikke knuder, og man kan ikke se det på en mammografi. Risikoen for, at LCIS forstadier udvikler sig til kræft, afhænger blandt andet af, hvor voldsomme celleforandringerne er, ens alder, når det bliver opdaget, og om man har brystkræft i den nærmeste familie. Man kan udvikle brystkræft i begge bryster, når man har forstadier. Derfor bliver alle kvinder med LCIS tilbudt kontrol via mammografi eller behandling. Den eneste måde man kan påvise LCIS på er ved hjælp af en vævsprøve.

Celleforandringer, der opstår i brystets udførselsgange kaldes DCIS

Adobe Stock

Hvert år får ca. 450 kvinder med en gennemsnitsalder på omkring 60 år, konstateret, at de har Duktalt Carcinoma in Situ (DCIS) er en meget tidlig form for brystkræft, hvor kræftcellerne er inde i en af brystets mælkekanaler. Kræftcellerne har ikke spredt sig ud i brystvævet.

DCIS bliver som regel fundet via en mammografi, som led i screening for brystkræft, hvor det viser sig som små forkalkninger i brystvævet. Der er en lav risiko for at DCIS spreder sig of bliver livstruende. Men konstaterer man at en kvinde har DCIS skal det vurderes og man skal overveje behandlingsmuligheder. Behandling, når man har DCIS er som regel operation.

DCIS har nogle gange symptomer i form af en knude i brystet eller blødning fra brystvorten.

Man skønner, at det er vigtigt at operere, dvs. fjerne brystet, fordi der uden operation er risiko for at udvikle brystkræft inden for 10 år.

Risikoen for, at DCIS kan udvikle sig til brystkræft hænger sammen med hvor udbredt celleforandringerne er i brystet, om cellerne ser aggressive ud i et mikroskop, at man er under 45 år, når man får konstateret DCIS eller der er brystkræft i den nære familie.

 

close
Søg på dette site