BrystkræftforeningenForsideBrystkræftforeningenPressekontakt og nyhedsarkivBrystkræftforeningenKalenderBrystkræftforeningenWebshopBrystkræftforeningenMagasinet BrystkræftBrystkræftforeningenMedlemmerBrystkræftforeningenStøt osBrystkræftforeningenKontaktBrystkræftforeningenNyttige linksBrystkræftforeningenSøg
BrystkræftforeningenBrystkræftforeningen
StøtBliv medlem

Kreds Aarhus

Kreds Aarhus er for dig, der har eller har haft brystkræft. Vi arrangerer blandt andet foredrag om emner, der vedrører brystkræft og livet efter diagnosen. Emnerne kan være behandling, kost, træning, lymfødem, motion, angst og livsglæde. I samværet er der plads til både glæde og latter, alvor og bekymring.

Kreds Aarhus holder til i MarselisborgCentret, Evald Krogs Gade 9, 8000 Aarhus C.Der er gode og gratis parkeringsforhold. Husk registrering af nummerplade.

Kreds Aarhus holder også til på Kulturperronen, Torvegade 1A, 8963 Auning. Der er gratis parkering.

 

Lokale arrangementer

DBO-kreds Aarhus har eksisteret i en del år og har afholdt mange arrangementer for kredsmedlemmerne. Som led i arrangementerne behandler vi mange forskellige emner, der har relation til brystkræft.

Har du ideer til emner vi kan tage op er du velkommen til at kontakte os.

Se vores arrangementer neden for.

Hjernetræning !! Kemohjerne, sådan styrker du hjernen efter et kræftforløb….!!!

Onsdag den 12.6 2024 lagde Kulturperronen i Auning lokaler til Brystkræftforeningens andet arrangement på Djursland, endnu en gang i regi af lokalkredsen i Århus.

Fysioterapeut Daniel Larsen , der også har en neurologisk efteruddannelse med sig, er indehaver af firmaet ExerBrain . Han gav indsigt i ordet ” Kemohjerne ”, hvor stammer ordet fra, og hvad siger forskningen om hjerner, der har været påvirket af både kemo, stråle og hormonbehandling?

Daniel Larsen pointerede vigtigheden af at ” bruge” sin hjerne, det vil sige holde den i gang , bl.a. gennem varierende aktiviteter, så som fysisk træning, fordybelse i en hobby, nye oplevelser, men også søvn og god kost er vigtig.

Aftenen blev krydret med fysiske øvelser og små opgaver, der udfordrede hjernen til stor morskab for de 24 fremmødte kvinder.

En meget informativ og hyggelig aften med god spørgelyst og engagement af de deltagende.

Osteopati – lindring af symptomer efter brystkræft

Onsdag den 17.april 2024 inviterede Brystkræftforeningens kreds Aarhus igen til spændende foredragsaften i MarselisborgCentret.

Denne aften fortalte osteopat Frej Wagner fra Aarhus Osteopati om osteopati, som er en anden del af sundhedsvæsnet.

Osteopati er en helhedsorienteret behandlingsform, som er vundet meget frem de seneste år. Hele kroppen og de essentielle systemer tages i betragtning, så som organsystemet, hormonsystemet, kredsløbet, det kranio sakrale system og nervesystemet. En osteopat bruger sine hænder som redskab ved diagnosering og behandling og behandler ikke kun smerter lokalt, men retter sit fokus mod hele kroppen.

En meget informativ aften med en meget engageret foredragsholder. Der var også mange interesserede spørgsmål fra de fremmødte.

Hvad er sund fornuft, ernæringsmæssigt, under og efter et kræftforløb?

Onsdag den 13.3 2024 lagde Kulturperronen i Auning lokaler til Brystkræftforeningens første arrangement på Djursland. Det skete i regi af lokalkredsen i Aarhus. 15 kvinder var mødt frem for at høre om kostens betydning under og efter behandling for brystkræft.

Allerførst introducerede Katrine Sørensen fra Brystkræftforeningens Aarhus kreds dog de fremmødte til foreningen, og hvad den arbejder for. Derefter sine bevæggrunde for at forsøge at få startet en evt. afdeling op på Djursland. Hun præsenterede også de kommende 3 foredragsaftener for 2024, og forslag til gåture og evt deltagelse i stafet for livet blev også nævnt.

Derefter blev klinisk diætist Eivor Hog Laursen præsenteret. Hun holdt et indlæg om kostens betydning under et behandlingsforløb for kræft. Hvad er godt at spise, så man ikke taber sig for meget? Får proteiner nok? Hvad er godt at spise, når man har kvalme under behandling?

Eivor Hog Laursen introducerede en lille leg, hvor man trak 2 kort med forskellige fødeemner, og så talte man om de enkelte emner angående indhold af bla proteiner, fedtsyrer og kulhydrater. Det udløste nogle rigtig gode snakke blandt de fremmødte om, hvad de selv spiste ifb med egen behandling.

En rigtig hyggelig første aften for kredsen på Djursland med god deltagelse og spørgelyst hos de fremmødte.

En aften om kræft, mad og fysisk aktivitet

Onsdag den 7. februar 2024 var omkring 50 personer mødt frem i Marselisborgcentret i Aarhus for at høre fysioterapeut Tenna Askjær og diætist Henriette Didriksen fra Folkesundhed Aarhus fortælle om vigtigheden ved den rigtige kost og fysisk aktivitet , både under behandlingen for kræft men også, når behandlingen er afsluttet.

Det var PROPA ( Prostatakræftforeningen afdeling Østjylland ) og Brystkræftforeningen Kreds Aarhus , der i samarbejde havde inviteret til foredragsaften.

Spørgelysten fra de fremmødte var stor, og der blev også mulighed for at lave lidt øvelser i løbet af aftenen, når fysioterapeut Tenna Askjær opfordrede til det.

Arrangementet blev også benyttet til at gøre opmærksom på, at Brystkræftforeningen kreds Aarhus nu laver arrangementer, der er målrettet medlemmerne på Djursland med første arrangement den 13.3 i Kulturperronen i Auning.

En meget informativ og hyggelig aften.

En aften med Nada

Onsdag den 22.november 2023 havde Brystkræftforeningen Kreds Århus inviteret psykiatrisk specialsygeplejerske og NADA instruktør Bente Pedersen til, at komme og fortælle om NADA – øreakupunktur.

Ved NADA behandling placerer man 5 nåle i hvert øre. De stimulerer hver af de 5 akupunkturpunkter.

Behandlingen er blevet en anerkendt metode til aktiveringen af ens eget system. Akupunkturnålene hjælper systemet til, at finde ro indefra.

NADA behandling bliver bla .anvendt i psykiatrien, på hospitaler, på misbrugscentre og hos kræftpatienter til f.eks at mindske gener i forbindelse med behandling..

Bente Pedersen medbragte også magnetkugler, som er kendt fra kinesisk medicin.

Efter foredraget var der rig mulighed for selv at prøve at få sat akupunkturnåle i ørene og også at prøve magnetkugler. Der var flere deltagere, der meldte sig til, at prøve dette.

Det var en meget informativ og hyggelig aften med god spørgelyst fra de fremmødte

En aften om Omega3 og hvad den gør for din krop

Brystkræftforeningens kreds i Aarhus havde mandag den 9. oktober 2023 en virkelig god og informativ aften, hvor Annette Bülow fra Bülow Care og Charlotte Ringgaard fra Nordic Computer Health fortalte om bl. Omega-3, collagen, overgangsalder, Dr. Warning og meget mere.

Vi lærte, hvor vigtig søvn, motion og kost er for kroppen. Et livsnødvendigt fedtstof er Omega-3, som især findes i fisk. Generelt får alle for lidt Omega-3, men vi skal også have Omega-6 – det skal balancere. Filosofien er: Lad din medicin være din mad og din mad være din medicin. Derudover hørte vi, hvor vigtig collagen er. Collagen er den lim, der holder sammen på vores krop og bindevævets vigtigste byggesten.

Hver kvinde har sin egen overgangsalder. Femeralle er et godt bud på et kosttilskud, som kan hjælpe. Kalk er også vigtig for kroppen.

Derudover hørte vi også om Dr. Warmings produkter, og alle kunne gå hjem med en goodie bag med vareprøver fra firmaet.

Senfølger efter brystkræft - en aften med professor, overlæge Ph.d Anders Bonde Jensen

Mandag den 24. april 2023 havde DBO-kreds Aarhus en spændende aften med professor, overlæge Ph.d Anders Bonde Jensen.

Senfølger efter behandling for brystkræft viser sig et stykke tid eller flere år efter, at kræftbehandlingen er afsluttet. For mange bliver senfølgerne kroniske med både fysiske og psykiske problemer, som kan være meget invaliderende i hverdagen.

Bedre teknikker inden for operation og stråleterapi samt bedre og længere behandling med kemoterapi og antihormoner betyder også for mange kvinder flere bivirkinger og senfølger efter operation for brystkræft.

Vi blev informeret om de forskellige bivirkninger og senfølger som f.eks. smerter, træthed, angst, koncentrationsbesvær, søvnproblemer, neuropati og føleforstyrrelser. De muligheder, man kan bruge som hjælp til en bedre hverdag, kan være sund mad, bedre søvn, motion og fysisk træning.

En god og informativ aften.

En aften med fysioterapeut Anne Houmann

Den 07. februar 23 havde DBO-kreds Aarhus en aften med fysioterapeut Anne Houmann, som fra 2013 -2021 har arbejdet som lymfødemterapeut på lymfødemklinikken på AUH.

Hun fortalte om, hvad lymfødem er, hvorfor det opstår og hvilke tegn, man skal være opmærksom på. Hun informerede om de behandlingsmuligheder, man har på nuværende tidspunkt, og jo hurtigere man får lymfødemet under kontrol, jo bedre bliver resultatet af behandlingen. Det vigtigste er kompression, og dernæst er der nogle andre tiltag, som øvelser og lymfedrænage, man selv kan udføre efter instruktion af en fysio/lymfeterapeut.

Hun medbragte de sidste nye hjælpemidler inden for kompression i form af armstrømper og handsker og demonstrerede anvendelsen af dem. Der er for et par år siden kommet nogle nye og tyndere armstrømper, som er mere behagelige at have på og det ser ud til, at der er fremover også er nye tiltag på vej med hensyn til lymfødembehandling.

En rigtig god og informativ aften.

Cannabis-medicin til lindring af smerte og andre symptomer

Tirsdag den 24. maj havde PROPA Østjylland i samarbejde DBO-kreds Aarhus en spændende aften med Peter Christian Leutscher, professor og forskningschef på Center for Klinisk Forskning, Regionshospital Nordjylland og Aalborg Universitetshospital.

Vi blev bl.a. introduceret for ”Det endocannabinoide system”, som virker som en bremse i forhold til en række funktioner i kroppen, f.eks. smerte, appetit, humør og hukommelse. Desuden forskellen mellem THC og CBD cannabis. Det er vigtigt, at det gives under kyndig vejledning – og udgangspunktet er ”Start low, go slow”. Cannabis er ikke første valg, det er enten erstatning eller supplement til traditionel medicin.

Der er 2 typer af cannabismedicin: Cannabis-baseret medicin og Medicinsk cannabis. Siden 2018 har Medicinsk cannabis været med i en forsøgsordning, og der forskes meget i cannabismedicin til lindring af smerte og andre symptomer

Kræft, kærlighed og samliv

Torsdag den 21. april 2022 havde DBO-kreds Aarhus en spændende aften med Susanne Duus, rådgiver, sygeplejerske og master i sexologi. Vi fik mange spændende bud på, hvordan man kan pleje sine relationer til andre, når man rammes af en alvorlig eller kronisk sygdom. I sådanne situationer har man oftest ikke det store overskud, og det kan nemt skabe usikkerhed, sætte en masse tanker i gang og være stor kilde til frustration, hvis samlivet ikke fungerer. Oftest håndterer mænd og kvinder sygdom forskelligt.

En aften om komplementær medicin

Torsdag den 10. februar havde DBO-kreds Aarhus et arrangement med Jeanett Kertevig, som er onkologisk sygeplejerske og har en videregående uddannelse i komplementær medicin.

Jeanett Kertevig arbejder på Vejle onkologisk ambulatorium, hvor hun guider og vejleder patienter og kolleger. Udgangspunktet er, at komplementær/alternativ behandling skal gøre noget godt for ens krop, og at man skal følge sin mavefornemmelse og finde det, der er godt for lige præcis en selv.

Kost, motion og søvn er vigtige parametre for kroppen. Alle 3 ting er vigtige for ens velbefindende. Især middelhavskost er godt for kroppen. Det er vigtigt at få de rigtige antioxidanter gennem kosten, vigtigt at få søvn, og fysisk aktivitet er sundhedsfremmende og forebygger en lang række sygdomme.

I DBO blad nr. 61 (oktober 2020), side 24-26, er en spændende artikel om Jeanett Kertevig

En aften med zoneterapeut Bente Brodie

Torsdag den 11. november 2021 havde DBO-kreds Aarhus i samarbejde med Kræfter til Kræft en aften med zoneterapeut Bente Brodie.

Bente Brodie er uddannet zoneterapeut i 2002 og har selv været igennem et kræftforløb, der har givet hende indblik i, hvordan kræftforløb kan være, og hvilke gener og ubehag, der kan ramme en. Vi fik beskrevet, hvad zoneterapi er, og hvad zoneterapi gør ved ens krop. Zoneterapiens kendte positive reaktioner blev gennemgået, og det blev understreget, at zoneterapi alene ikke kan helbrede kræft. Det er vigtigt at kende sin krop.

Bente Brodie gennemgik også kort kranio-sakral terapi, ansigts zoneterapi og nada øreakupunktur, der også er en del af hendes behandlingstilbud.

Slip livet løs - en aften med sognepræst og sygehuspræst Preben Kok

DBO-kreds Aarhus og Prostatakræftforeningen PROPA i Østjylland oplevede tirsdag den 21. september en spændende og inspirerende aften med sognepræst og sygehuspræst Preben Kok.

Preben Kok har i mange år arbejdet sammen med psykologer, der arbejder med det, man er bevidst om og magter, mens Preben Kok arbejder med det, man ikke magter. Vi har en urealistisk forestilling om hvor meget styr, vi kan have på livet. Det betyder, at vi ofte tynges af en skyldfølelse i tilfælde, hvor vi slet ingen skyld kan have, fordi vi ikke har magten.

Angst er ofte udtryk for, at man har en evne, man ikke bruger. F.eks. er positiv tænkning den mest angstfremkommende faktor. Fjern positiv tænkning – og få angsten væk. Man vil ikke give op, og man vil ikke have selvmedlidenhed. Det er angstfremkaldende.

I løbet af aftenen blev vi præsenteret for mange eksempler på magtgrænser, skyldfølelser, stress, udbrændthed m.m. En virkelig spændende og tankevækkende aften.

Bryster hele livet – En aften med radiograf Jonna Yde og forfatter til bogen ”Bryster hele livet”

Onsdag den 27. oktober 2021 havde DBO-kreds Aarhus et arrangement med Jonna Yde – radiograf og forfatter til bogen ”Bryster hele livet”.

Ud fra tilgangen: ”Ingen bryster skal have kræft – stop kræften, før den starter”, blev de forskellige undersøgelsestilbud for brystdiagnostik gennemgået. Tæt brystvæv var aftenens hovedemne, og der blev sat fokus på, at i Danmark får kvinder ikke at vide, hvis de har tæt brystkræft. Det er sværere at se en tumor, jo tættere brystvæv er.

Forskellen på almindelig screeningsmammografi og klinisk mammografi blev gennemgået. Vi fik desuden en indsigt i forskellen og effekten af de forskellige scanningsmetoder.

Alt i alt en utrolig spændende og informativ aften.

Kredse

Mød os på Facebook

Kræftrådgivningen i Aarhus

Kræftrådgivningen har tilbud til alle, der er berørt af kræft.
Du behøver ikke at bestille tid for at møde op.

Kræftrådgivningen
Palle Juul-Jensens Boulevard 230
8200 Aarhus N
Tlf.: 86 19 88 11
Email: aarhus@cancer.dk

Åben rådgivning
Man-onsdag kl. 10-16, torsdag kl. 10-18 og fredag kl. 10-13.

Huset er åbent
Man-, tirs- og torsdag kl. 10-18, onsdag kl. 10-16 og fredag kl. 10-13.

Telefontid
Man-onsdag kl. 10-16, torsdag kl. 10-18 og fredag kl. 10-13

close
Søg på dette site