BrystkræftforeningenForsideBrystkræftforeningenPressekontakt og nyhedsarkivBrystkræftforeningenKalenderBrystkræftforeningenWebshopBrystkræftforeningenMagasinet BrystkræftBrystkræftforeningenMedlemmerBrystkræftforeningenStøt osBrystkræftforeningenKontaktBrystkræftforeningenNyttige linksBrystkræftforeningenSøg
BrystkræftforeningenBrystkræftforeningen
StøtBliv medlem

Metastaserende Brystkræft

Illustration Michelle Farrington

Metastaserende brystkræft, metastatisk brystkræft, MBC, eller brystkræft med spredning, er betegnelsen for det, der sker, når kræftceller fra brystkræften spreder sig i resten af kroppen. Cellerne bliver ført med blodbanen og man kan få metastaser - eller dattersvulster - i de indre organer som lever, lunger eller i knoglerne eller hjernen.

Man kan være i en situation, hvor man allerede på diagnosetidspunktet har metastaserende brystkræft, men der kan også gå mange år, før man får metastaser i andre dele af kroppen.

Som brystkræftopereret er det vigtigt hele tiden at være opmærksom på hvordan man har det, om der sker ændringer, som man ikke kan forklare. Det er også vigtigt at man, hvis man opsøger læge fordi man har mistanke om metastaser, helt tydeligt forklarer hvad man oplever, samt at man tidligere er opereret for brystkræft.

En lille del af dem, der får brystkræft, har på diagnosetidspunktet det man kalder 'lokal spredning' af sygdommen. Det betyder, at kræften ikke har spreds sig til andre steder i kroppen. Ved lokal spredning kander være spredning til lymfeknuderne i armhulen eller til lymfeknuder på halsen og omkring nøglebenet. De lokale kræftknuder kan man ofte fjerne ved en ny operation.

Knoglemetastaser

Lægemiddelvirksomheden Amgen AB har en hjemmeside knoglemetastase.dk med information om hvad knoglemetastaser er, hvordan de ytrer sig og hvilke behandlingsmuligheder der er for at lindre symptomerne.

Formålet med behandling af knoglemetastaser er at lindre symptomer og forebygge komplikationer som fx knoglebrud. Behandlingen kan også bremse væksten af knoglemetastaser og evt. få dem til at skrumpe.

Håndbog om MBC

Håndbog om MBC

En MBC diagnose kan medføre en choktilstand, hos den, der er syg. Det er en kritisk sygdom, og den, der er ramt, bliver bevidst om, at livet med ét bliver afkortet drastisk.

Håndbog om MBC er en bog om brystkræft, som har spredt sig til andre steder i kroppen. Det man også kalder metastaserende, metastatisk eller i lægesprog dissemineret brystkræft.

Bogen henvender sig til de, der har metastaserende brystkræft, pårørende og andre, der har berøring med MBC.

Vi sætter ord på, hvad MBC medfører for dem, der er ramt og lever med sygdommen.

Derudover rummer bogen information om diagnostik, behandling og forskning vedrørende MBC.

Derudover beskriver bogen brystkræft generelt.

Liv med metastaserende brystkræft

”Liv med metastaserende brystkræft” møder du syv kvinder, som åbenhjertigt og indsigtsfuldt fortæller om deres situation og tanker i forbindelse med, at de har fået konstateret spredning af brystkræft.

De syv kvinder er vidt forskellige, og de løser udfordringerne på forskellig måde – alle ud fra den betragtning, at de vil have et godt liv, mens de stadig er her.

Bogen kan læses og downloades her som PDF. Ønsker du et trykt eksemplar, så skriv til Randi Krogsgaard på mail r.krogsgaard@outlook.dk og du vil få den tilsendt.

MBC-gruppen - en gruppe i Brystkræftforeningen

MBC-gruppen - som består af medlemmer med metastaserende brystkræft - her kan man frit tilslutte sig. Gruppen arbejder for af udbrede kendskabet til metastatisk brystkræft og arrangerer seminarer om emnet.

MBC gruppen finder du her

close
Søg på dette site