BrystkræftforeningenForsideBrystkræftforeningenPressekontakt og nyhedsarkivBrystkræftforeningenKalenderBrystkræftforeningenWebshopBrystkræftforeningenMagasinet BrystkræftBrystkræftforeningenMedlemmerBrystkræftforeningenStøt osBrystkræftforeningenKontaktBrystkræftforeningenNyttige linksBrystkræftforeningenSøg
BrystkræftforeningenBrystkræftforeningen
StøtBliv medlem
Én operation bedre end to
Adobe Stock

Én operation bedre end to

12. feb 2025

DR: Undersøgelse af mere end 1 mio. kvinder med brystkræft

Brystkræftforeningens formand Anja Skjoldborg Hansen udtalte sig d. 12.2.25 i både DR Fyn og DR Syd samt i en artikel på DR's hjemmeside vedrørende en stor undersøgelse af effekten af en operation, hvor man på én gang fjerner et bryst og foretager rekonstruktion af brystet (primær rekonstruktion).

Operationer, hvor man både fjerner et bryst og rekonstruerer det på samme tid, har været kendt siden sidst i 1990'erne i Danmark. En gruppe fra Rigshospitalet publicerede i 2000 en artikel Ugeskrift for Læger, hvor metoden var blevet anvendt hos en gruppe på 109 kvinder med såvel invasiv cancer ( hvoraf 1/3 var i højrisikogruppe) som ved forstadier til kræft. På daværende tidspunkt havde man ikke gennemført undersøgelser, hvor man sammenlignede primær rekonstruktion med den traditionelle rekonstruktion., hvor man først fik fjernet brystet og siden fik foretaget en rekonstruktion. Det har betydet, at mange kvinder stadig har gennemgået to operationer, hvis de skulle have rekonstruktion af det fjernede bryst.

Nu viser nyere forskning, hvor man har undersøgt mere end én million kvinder med brystkræft, at der faktisk er en overlevelsesgevinst ved kun at gennemføre én operation.

Tine Engberg Damsgaard, overlæge og professor i plastikkirurgi på Odense Universitets Hospital fortæller til DR, at en del kvinder oplever et dyk i livsglæden, hvis der går tid mellem selve kræftoperationen og rekonstruktionen af brystet. Og at der er flere fordele ved at gennemføre begge operationer samtidig. Ud over det betyder, at chancerne for at leve længere bliver større, så har det en betydning for bliver trivslen og livsglæden, hvis man kun skal under kniven én gang. Resultaterne af forskningen er derfor, at markant flere kvinder får tilbudt primær rekonstruktion.

Længere overlevelse og en krop der ligner den, der var
"At vågne op efter en operation med kun et bryst, kan være en meget hård oplevelse. Det manglende bryst er en konstant påmindelse om, at man har haft kræft. Derudover kan der være fysiske mén ved kun at have et bryst, fordi den ene side kan blive tungere end den anden," siger Anja Skjoldborg Hansen til DR."Vores krop er designet til at være symmetrisk, og når der pludselig mangler et bryst, så er det noget, man mærker hele tiden og hver dag. Dette kan gøre det til en meget belastende oplevelse at være i. Derfor er det glædeligt, at langt de fleste kvinder i dag efterlades med et bryst, der er helt eller delvist rekonstrueret, efter at kræften er fjernet."

Læs artiklen på DR her

 

close
Søg på dette site