BrystkræftforeningenForsideBrystkræftforeningenPressekontakt og nyhedsarkivBrystkræftforeningenKalenderBrystkræftforeningenWebshopBrystkræftforeningenMagasinet BrystkræftBrystkræftforeningenMedlemmerBrystkræftforeningenStøt osBrystkræftforeningenKontaktBrystkræftforeningenNyttige linksBrystkræftforeningenSøg
BrystkræftforeningenBrystkræftforeningen
StøtBliv medlem
Overgangsalder som følge af medicinsk behandling

Overgangsalder som følge af medicinsk behandling

Af Anders Bonde Jensen, onkolog, Århus Universitetshospital

Mange kvinder kommer i overgangsalderen på grund af den medicinske behandling. Det er en bivirkning, der kan opstå både ved behandling med kemoterapi og ved anti-østrogenbehandling.

Naturlig overgangsalder
Den naturlige overgangsalder indtræffer gradvist hos kvinder, typisk mellem 48 og 55 år. Æggestokkenes æg-anlæg forsvinder, og de kan derfor ikke længere producere det kvindelige kønshormon, østrogen. Det er en normal, biologisk proces. De typiske gener ved overgangsalderen skyldes den faldende mængde østrogen i kroppen. Det mest synlige tegn på overgangsalder er, at menstruationerne først bliver uregelmæssige og derefter ophører.

Overgangsalderen og den nedsatte østrogenproduktion udløser hos nogle kvinder symptomer som hedestigninger, svedeture, tilbøjelighed til tørre slimhinder, søvnforstyrrelser og humørpåvirkninger. I de senere år er der forsket meget i sammenhængen mellem knogleskørhed og overgangsalder. Knogleskørhed opstår som følge af mangel på østrogen. Alle kvinder vil have et faldende indhold af kalk i knoglerne, fra de kommer i overgangsalderen og resten af livet. Hos nogle kvinder bliver kalktabet så stort, at de udvikler knogleskørhed.

Overgangsalder som følge af behandling for brystkræft
Inden for behandlingen af brystkræft skelner lægerne mellem de kvinder, der ikke tidligere har været gennem den naturlige overgangsalder og de kvinder, der allerede har været gennem den naturlige overgangsalder.

Præmenopausale – Kvinder, der ikke har været gennem den naturlige overgangsalder
Kemoterapi hæmmer dannelsen af det kvindelige kønshormon, østrogen, i æggestokkene. De kvinder, der ikke tidligere har været i overgangsalderen og nu skal behandles med kemoterapi, kan derfor opleve at komme i tidlig overgangsalder, da overgangsalderen netop bliver udløst af en nedsat mængde østrogen. Jo nærmere den naturlige overgangsalder, kvinden er i forvejen, des større risiko er der for at komme i overgangsalderen som følge af behandlingen.

Oplever kvinden en tidlig overgangsalder, kan symptomerne i modsætning til den naturligt indtrædende overgangsalder komme mere pludseligt og derfor føles voldsommere. Men symptomerne er nøjagtig de samme; hedestigninger, svedeture, humørsvingninger osv. Menstruationerne bliver også uregelmæssige og ophører helt under behandlingen.
For nogle kvinders vedkommende vil menstruationerne komme tilbage, når behandlingen er afsluttet. Jo yngre kvinden er, des mere sandsynligt er det, at menstruationerne bliver regelmæssige igen, således at der er en mulighed for, at hun kan blive gravid efter afsluttet behandling.

For andre kvinder vil tilstanden være permanent. Det betyder, at menstruationerne forsvinder for altid, mens de øvrige overgangsaldersymptomer vil forsvinde med årene, som de også gør det ved naturlig overgangsalder. Jo tidligere man kommer i overgangsalderen, jo større er risikoen for, at der kommer et betydende kalktab i knoglerne.

Postmenopausale – Kvinder, der allerede har været i overgangsalderen
Kvinder, der har passeret overgangsalderen, inden de fik brystkræft, og som nu skal have anti-østrogenbehandling kan risikere at opleve symptomer, der minder om endnu en overgangsalder. Måske også væskeophobning og vægtøgning udover de nævnte almindelige overgangsaldersymptomer.

Symptomerne vil forsvinde igen efter de fem års behandling med anti-østrogen. Risikoen for at udvikle overgangsaldersymptomer endnu engang aftager, jo ældre man er. Kvinder over 70-75 år har som regel kun beskedne gener af anti-østrogenbehandling. Hvis anti-østrogenbehandlingen består af et af de stoffer, der kaldes arometasehæmmere, fx Letrozol, kan der opstå et øget kalktab i forhold til den naturlige ændring. Dette øger risikoen for knogleskørhed. Derfor anbefales det, at kvinderne får lavet en måling af kalkindholdet i knoglerne (en DXA-scanning), når de starter behandling med arometasehæmmere.

Det kan du selv gøre for at mindske generne
Overgangsalder og symptomer på overgangsalder er et biologisk fænomen. Det kan være, at overgangsaldersymptomerne som følge af behandling kommer lidt voldsommere og lidt anderledes, men grundlæggende er det de samme gener som ved den naturlige overgangsalder. Kvinder i naturlig overgangsalder kan få tilbudt hormonbehandling mod generne, men dette frarådes til kvinder med brystkræft. Får man anti-østrogenbehandling med Tamoxifen, kan man anvende lokal østrogenbehandling ved gener i form af tørre slimhinder i skeden, uden at dette øger risikoen for tilbagefald.

De fleste kvinder i behandling for brystkræft klarer sig heldigvis gennem perioden uden behandling for overgangsaldersymptomerne. Der er erfaring for, at rygeophør og motion kan lindre symptomerne. Akupunktur har også hjulpet nogle kvinder. Det kan være hårdt at opleve disse symptomer i fem år under en anti-østrogenbehandling, men der er mulighed for forskellige former for ikke-hormonel medicinsk behandling. En sådan behandling vil ikke hjælpe alle, men nogle kvinder kan opleve en lindring.

Som beskrevet ovenfor hænger overgangsalder og knogleskørhed tæt sammen, og der er derfor en vis risiko for afkalkning af knoglerne i forbindelse med overgangsalder. Dette er også tilfældet ved overgangsalder som følge af medicinsk behandling for brystkræft. Derfor anbefaler kræftafdelingerne, at kvinder, der er i anti-østrogenbehandling for brystkræft, tager et tilskud af kalk plus D-vitamin (minimum 800 mg kalk og 20 mikrogram D-vitamin om dagen). Det er også fornuftigt at praktisere ’knoglevenlig’ levevis, dvs. rigelig motion, rygestop og kalkholdig mad og drikke.

close
Søg på dette site