BrystkræftforeningenForsideBrystkræftforeningenPressekontakt og nyhedsarkivBrystkræftforeningenKalenderBrystkræftforeningenWebshopBrystkræftforeningenMagasinet BrystkræftBrystkræftforeningenMedlemmerBrystkræftforeningenStøt osBrystkræftforeningenKontaktBrystkræftforeningenNyttige linksBrystkræftforeningenSøg
BrystkræftforeningenBrystkræftforeningen
StøtBliv medlem
Mangelfuld genoptræning har konsekvenser

Mangelfuld genoptræning har konsekvenser

Fysisk genoptræning letter generne efter et kræftforløb og kan bane vejen for et meningsfuldt hverdagsliv. Men en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse konkluderer, at de danske genoptræningstilbud i alt for ringe grad dækker de kræftramtes behov.

29. januar 2014 Britt Nørbak

Flere end hver tredje kræftpatient oplever, at de ikke får den genoptræning, de har behov for.

– Mangelfuld genoptræning kan have store konsekvenser. Resultaterne af undersøgelsen viser blandt andet, at patienter, som vurderer, at de ikke har modtaget relevant genoptræning, i højere grad oplever uønskede arbejdsmæssige konsekvenser som for eksempel ophør med arbejde eller brancheskift, siger Janne Lehmann Knudsen, der er kvalitetschef i Kræftens Bekæmpelse.

Det er hospitalerne, der skal vurdere den kræftramtes behov for genoptræning. Men for mange kræftramte opstår behovet først efter udskrivelse, eksempelvis når senfølger opstår. Her viser undersøgelsen, at netop disse patienter oplever genoptræningsindsatsen som utilstrækkelig.

– Det vigtigste er, at hospitalet laver en genoptræningsplan. Derefter skal kommunen tilbyde konkret og individuelt tilrettelagt rehabilitering. Endelig skal patienten vide, at kommer der senfølger efter udskrivelsestidspunktet, skal de henvende sig til egen læge, der skal tage det alvorligt og henvise til enten sygehus eller kommune, siger Laila Walther, der er afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse.

close
Søg på dette site