BrystkræftforeningenForsideBrystkræftforeningenPressekontakt og nyhedsarkivBrystkræftforeningenKalenderBrystkræftforeningenWebshopBrystkræftforeningenMagasinet BrystkræftBrystkræftforeningenMedlemmerBrystkræftforeningenStøt osBrystkræftforeningenKontaktBrystkræftforeningenNyttige linksBrystkræftforeningenSøg
BrystkræftforeningenBrystkræftforeningen
StøtBliv medlem
Når brystkræftpatienten hedder Mogens

Når brystkræftpatienten hedder Mogens

Når mænd får brystkræft, kan der følge fordomme med, som at de hverken er interesserede
i informationsmateriale eller samvær med ligesindede. Mogens har oplevet det hele på egen krop
og ønsker mere fokus på de udfordringer, mænd med brystkræft oplever.

17. februar 2015 Britt Nørbak

Når mænd får brystkræft, kan de blive udsat for fordomme. Det oplevede Mogens Holger Hansen, og derfor ønsker han mere fokus på de udfordringer, mænd med brystkræft oplever.

Da han op til julen 2005 bemærkede, at hans venstre brystvorte vendte indad, besluttede han sig for at gå til lægen. Han fik konstateret brystkræft og fik fjernet sit venstre bryst i januar 2006. I første omgang blev det vurderet, at kræften ikke havde spredt sig, men det havde den, og derfor skulle han igennem endnu en operation, hvor han fik fjernet ni lymfeknuder.

– Det blev jeg faktisk lidt vred over, for hvis kræften var blevet opdaget i lymferne med det samme, kunne jeg have undgået at blive opereret igen. Jeg ville gerne have været sparet for endnu en operation, udtaler 68-årige Mogens, der var 59 år, da han fik brystkræft. Der var ingen forudgående tilfælde af brystkræft i hans familie, men han havde selv haft testikelkræft i 1983. Brystkræftdiagnosen var hård på en anden måde end testikelkræften, fordi brystkræft både dengang og nu opfattes som en ‘kvinde-sygdom’.

– Der var flere i min omgangskreds, der udbrød, at mænd da slet ikke kan få brystkræft, og jeg følte mig meget alene med diagnosen. Efter operationerne fik jeg hverken kemo eller stråler, men jeg fik antihormoner, hvor jeg fik udleveret lidt materiale, hvori der stod, at jeg kunne risikere at få menstruationssmerter, siger han tørt. Han går til kontrol en gang om året, og for ganske år siden oplevede han atter engang, at folk ikke tror, at mænd kan rammes af brystkræft.

– Denne gang var det faktisk, da jeg skulle have foretaget en mammografi. Jeg havde indkaldelsesbrevet med, men den ansatte på hospitalet nægtede at udføre mammografien, fordi vedkommende udtrykkeligt gentog, at mammografier kun er for kvinder. Det endte med, at der kom en anden ansat og foretog mammografien. Det rystede mig faktisk, at der stadig er ansatte i sundhedsvæsenet, der ikke er korrekt oplyst. For selvfølgelig kan mænd få brystkræft.

Du kan læse hele Mogens’ historie - download filen neden for

close
Søg på dette site