BrystkræftforeningenForsideBrystkræftforeningenPressekontakt og nyhedsarkivBrystkræftforeningenKalenderBrystkræftforeningenWebshopBrystkræftforeningenMagasinet BrystkræftBrystkræftforeningenMedlemmerBrystkræftforeningenStøt osBrystkræftforeningenKontaktBrystkræftforeningenNyttige linksBrystkræftforeningenSøg
BrystkræftforeningenBrystkræftforeningen
StøtBliv medlem
Har du fået østrogenfølsom brystkræft er du måske kandidat til at deltage i et klinisk forsøg med kolesterolsænkende medicin

Har du fået østrogenfølsom brystkræft er du måske kandidat til at deltage i et klinisk forsøg med kolesterolsænkende medicin

30. jan 2023

Professor Signe Borgquist fra Aarhus Universitetshospital søger kvinder, der vil deltage

Har du østrogenfølsom brystkræft, og er du over 18 år, så er det måske noget for dig at deltage i et klinisk forsøg, som skal undersøge effekten af behandling med et kolesterolsænkende lægemiddel?

Professor Signe Borgquist fra Aarhus Universitetshospital (AUH), der vil udføre forsøget, fortæller, at tidligere undersøgelser har vist, at hvis den medicinske behandling af kvinder med hormonfølsom brystkræft bliver kombineret med kolesterolsænkende behandling i form af statiner, så vil risikoen for tilbagefald hos kvinder med hormonfølsom brystkræft være mindre end ved kræftbehandlingen alene.

Forsøget skal omfatte 3360 personer i Danmark. Det startede for 2 år siden, og vil vare til man har det ønskede antal deltagere formentlig efter 4 år. Som deltager bliver man inkluderet i forsøget der, hvor man går til behandling i forvejen.

Hvordan foregår det?
De deltagende personer bliver delt op i to grupper ved lodtrækning. Den ene gruppe får statintabletter og den anden gruppe får tabletter, som ikke har nogen virkning. Der kan være bivirkninger i form af forstoppelse og muskelømhed.

Man skal tage statin eller det uvirksomme stof dagligt i 2 år og henter medicinen på hospitalet hvert halve år. Som deltager i undersøgelsen får man taget blodprøver 4 gange i alt. Derudover skal man 4 gange telefonisk svare på spørgsmål om bivirkninger. Derudover får man sendt elektroniske spørgeskemaer med jævne mellemrum.

Hvor foregår det?
Hospitalsafdelinger i Ålborg, Aarhus, Gødstrup, Sønderborg, Vejle, Esbjerg, Odense, Rigshospitalet, Hillerød og potentielt Herlev og Næstved deltager i undersøgelsen.

Hvad skal man gøre for at deltage?

Hvis du er i antihormonel behandling for brystkræft og gerne vil høre, om du kan deltage i dette forsøg, skal du tage kontakt til den afdeling, hvor du modtager din antihormonelle behandling.

På kræftafdelingerne på de nævnte hospitaler er der en forsøgsansvarlig læge.

Lægen, der har med forsøget at gøre, vil sikre sig at man lever op til kriterierne for at deltage: Foruden alder og brystkræfttype omfatter kriterierne, at man er kandidat til medicinsk behandling før eller efter operation eller har fået mere end tre års behandling med opfølgende endokrin behandling (antihormonbehandling) – og man skal have mindst to år tilbage med den endokrine behandling. Derudover skal ens almentilstand være rimelig god – dvs. den skal ligge på 2 eller derunder på en skala fra 1-4, hvor 4 betegner den dårligste almentilstand.

Før man indgår i forsøget, skal man give såkaldt informeret samtykke.

Har du spørgsmål kan du kontakte professor Signe Borgquist på tlf. 9116 7294

 

 

 

close
Søg på dette site