BrystkræftforeningenForsideBrystkræftforeningenPressekontakt og nyhedsarkivBrystkræftforeningenKalenderBrystkræftforeningenWebshopBrystkræftforeningenMagasinet BrystkræftBrystkræftforeningenMedlemmerBrystkræftforeningenStøt osBrystkræftforeningenKontaktBrystkræftforeningenNyttige linksBrystkræftforeningenSøg
BrystkræftforeningenBrystkræftforeningen
StøtBliv medlem
Løsningen er IKKE at afskaffe brystkræftscreening, der i stedet bør effektiviseres

Løsningen er IKKE at afskaffe brystkræftscreening, der i stedet bør effektiviseres

26. jun 2022

Pressemeddelelse fra Dansk Brystkræft Organisation

Jyllandsposten bringer i dag en artikel om et forskningsprojekt fra Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed, vedrørende brystkræftscreening. Konklusionen på projektet er, at gevinsten ved at indkalde alle kvinder mellem 50 og 70 år til brystkræftscreening hvert andet år efterhånden er så lille, at Danmark om kort tid bør stoppe det danske screeningsprogram for brystkræft.

Dansk Brystkræft Organisation må på det kraftigste advare mod at overveje at stoppe screeningsprogrammet. Derudover medfører kommunikation om evt. at stoppe screeningsprogrammet en stor risiko for, at danske kvinder ikke benytter sig af tilbuddet om screening.

Formand for Dansk Brystkræft Organisation Anja Skjoldborg Hansen udtaler: ”Det vil øge ulighed i kræftbehandlingen signifikant, hvis tilbud om screening til alle fjernes. Ressourcestærke kvinder vil formentlig selv betale for screening, hvilket vil medføre en endnu større social slagside i forekomst og dødelighed af kræft, end vi ser i dag. At stoppe screeningsprogrammet er derfor IKKE en løsning. Derimod er der stort behov for, at screeningsprogrammet bliver mere effektivt, så det fremover kan redde flere liv end det gør i dag. ”

Forskerne bag undersøgelsen fra Aarhus Universitet refererer til studier, der viser, at hver femte kvinde mellem 50 og 70 år, der i forbindelse med screening får at vide, at de har brystkræft, bliver overdiagnosticeret og herefter overbehandlet. Til dette siger Anja Skjoldborg Hansen: ”Det, der fortsat må være afgørende for behandling af kræft, må være, at den opdages så tidligt som muligt. Behandlingen vil hermed være mere skånsom, end hvis kræften først opdages, når den har udviklet sig. Derudover vil risikoen for overbehandling i patienternes øjne mere end opvejes af den nedsatte risiko for at dø af kræft. Der er jo ingen, der i dag kan forudsige, hvem der skal dø og hvem der ikke skal dø af brystkræft, når man finder en lille knude med kræftceller ved screening.”

På det nyligt afholdte Folkemøde tog Dansk Brystkræft Organisation screeningsprogrammet op til debat og diskuterede her med lægefaglig ekspertise, sundhedsstyrelsen og regionspolitiker om differentieret screening vil være en mulighed i forhold til høj og lav risiko ved de forskellige brystkræftformer.

For yderligere information kontakt venligst:

Sekretariatsleder og presseansvarlig

Randi Krogsgaard

rakr@brystkræft.dk

Tlf: 20488384

 

Dansk Brystkræft Organisation er en medlemsorganisation for brystkræftramte i Danmark og arbejder for, at alle kan få en hurtig og præcis diagnostik, en specialiseret behandling og en effektiv genoptræning. Alle medlemmer har eller har haft brystkræft eller har fået påvist en genmutation, der giver øget risiko for at få brystkræft. https//Brystkræft.dk

close
Søg på dette site