BrystkræftforeningenForsideBrystkræftforeningenPressekontakt og nyhedsarkivBrystkræftforeningenKalenderBrystkræftforeningenWebshopBrystkræftforeningenMagasinet BrystkræftBrystkræftforeningenMedlemmerBrystkræftforeningenStøt osBrystkræftforeningenKontaktBrystkræftforeningenNyttige linksBrystkræftforeningenSøg
BrystkræftforeningenBrystkræftforeningen
StøtBliv medlem
Spændende aften i kreds Fyn om brystkræft og diabetes
Spændende aften i kreds Fyn om brystkræft og diabetes
Professor Jan Frystyk
Spændende aften i kreds Fyn om brystkræft og diabetes

Spændende aften i kreds Fyn om brystkræft og diabetes

03. dec 2022

Professor Jan Frystyk fortalte om et igangværende forskningsprojekt

Er der en forbindelse mellem overvægt, type 2-diabetes og cancer?

Det har Professor Jan Frystyk, ledende overlæge ved Endokrinologisk afdeling, Odense Universitets Hospital, sat sig for at undersøge. Og d. 15 november fortalte han på et møde i Kreds Fyn om sit igangværende forskningsprojekt, der undersøger om der er en forbindelse mellem overvægt, type 2-diabetes og cancer. Baggrunden for undersøgelsen er, at der er mange kvinder, som får både brystkræft og diabetes 2. Der må findes der en forklaring, for hvad betyder BMI ved sygdom og behandling? Hvorfor er dødeligheden større blandt personer med højt BMI end blandt normalvægtige?

Teorien bag forskningsprojektet er, at det i virkeligheden er fedtvævet, der er skurken bag forbindelsen mellem overvægt, type 2 diabetes og cancer. For fedtvævet producerer en lang række proteiner, som kan stimulere væksten af cancer. Proteinerne måles i blodbanen. Blodbanens niveau af biomarkører, kan så fortælle, hvad der foregår i fedtvævet.

Et spændende projekt, der er treårigt og støttet af Novo Nordisk Fonden og Kræftens Bekæmpelse.

 

close
Søg på dette site