
Artikel
Af Ann Knoop, onkolog, Odense Universitetshospital
Ofte indebærer efterbehandlingen af brystkræft en medicinsk behandling samtidig med eller efterfulgt af strålebehandling.
Forskellige medicinske behandlinger
Medicinsk efterbehandling kan være kemoterapi, anti-østrogenbehandling eller biologisk behandling. Ofte tilbydes kemoterapi efterfulgt af anti-østrogenbehandling.
For nogle kvinder kan målrettede biologiske antistoffer herefter være en mulig effektiv efterbehandling. Fælles for de tre typer medicinsk efterbehandling er, at medicinen føres med blodet rundt i kroppen og bekæmper de kræftceller, som kan være spredt fra brystet til andre steder i kroppen.
Nationale retningslinjer
Ligesom med operation for brystkræft er der faste nationale retningslinjer for, hvilken slags efterbehandling du vil have mest gavn af. I Danmark behandler man brystkræft efter vejledning af DBCG (Danish Breast Cancer Group). DBCG arbejder med det formål at forbedre resultaterne af behandlingen gennem videnskabelige undersøgelser og sikre, at alle kvinder i Danmark får tilbudt behandling efter de samme retningslinjer.
Hvilken type efterbehandling du eventuelt vil blive tilbudt, afhænger af kriterier som: din alder på operationstidspunktet, kræftknudens størrelse og type, om din kræftknude er østrogenfølsom og en eventuel spredning til lymfeknuderne i armhulen. Lægen følger DBCGs retningslinier i tilbuddet af efterbehandling til dig.
Der kan desværre ikke gives 100% garanti for, at efterbehandlingen forhindrer tilbagefald. Mange kvinder vælger at se på den forebyggende efterbehandling som en slags forsikring, der dog ikke dækker i alle tilfælde. Prisen er de bivirkninger, der er forbundet med selve behandlingen.