BrystkræftforeningenForsideBrystkræftforeningenKalenderBrystkræftforeningenWebshopBrystkræftforeningenMagasinet BrystkræftBrystkræftforeningenMedlemmerBrystkræftforeningenStøt osBrystkræftforeningenKontaktBrystkræftforeningenNyttige linksBrystkræftforeningenSøg
BrystkræftforeningenBrystkræftforeningen
StøtBliv medlem

Folkemøde 2022: DBO inviterede til debat om screening

23. jun 2022

Brystkræftscreening er et emne, der til stadighed præger mediernes spalter og overskrifter. Det fungerer ikke efter hensigten af mange grunde. Der er fx regionale forskelle i svartider, bl.a. fordi der mangler radiologer til at se på mammografibilleder.

Dansk Brystkræft Organisation får derfor mange henvendelser fra medier, der ønsker at tale med kvinder, som ikke er screenet svarende til de fastsatte intervaller eller som har ventet længe på at få svar.

Det er helt klart, at der bør gøres noget for at screeningstilbudet virker efter hensigten.

Dansk Brystkræft Organisation inviterede derfor til debat på Folkemødet d. 18.6.22 i Danske Regioners Telt, hvor vi havde fået tildelt et wildcard. Dvs. vi fik gratis taletid. Her ønskede vi at diskutere, om der evt. er andre måder at tilrettelægge screening for brystkræft på. For måske er det ikke nødvendigt at screene alle kvinder med samme intervaller og på den samme måde.

Vi brugte problemstillingen om tæt brystvæv som case, fordi kvinder med tæt brystvæv er i risiko for ikke at få opdaget eventuelle kræftknuder, mens de er små. De kan ikke ses på mammografi, og flere oplever at gå til læge flere gange, fordi de kan mærke en lille knude, men hvor mammografien intet viser. Knuderne når derfor at blive store, før de bliver opdaget. Kvinder med tæt brystvæv bør derfor undersøges på en anden måde end ved mammografi og måske med hyppigere intervaller end kvinder, der har en lavere risiko.

Dette og andre forhold omkring screening blev debatteret i teltet af et hold bestående af DBO's formand Anja Skjoldborg Hansen, Birgit Arentoft, medlem af DBO's bestyrelse, Niels Kroman, brystkirurg og cheflæge Kræftens Bekæmpelse, Tanja Popp, Sundhedsstyrelsen, Karin Friis Bach, 2. næstformand i regionsrådet i Region Hovedstaden for Radikale Venstre. Moderator var journalist og forfatter Ditte Giese.

 

close
Søg på dette site