BrystkræftforeningenForsideBrystkræftforeningenKalenderBrystkræftforeningenWebshopBrystkræftforeningenMagasinet BrystkræftBrystkræftforeningenMedlemmerBrystkræftforeningenStøt osBrystkræftforeningenKontaktBrystkræftforeningenNyttige linksBrystkræftforeningenSøg
BrystkræftforeningenBrystkræftforeningen
StøtBliv medlem
KOMPLEMENTÆR ALTERNATIV BEHANDLING
Specialsygeplejerske Jeanett Kertevigm Sygehus Lillebælt

KOMPLEMENTÆR ALTERNATIV BEHANDLING

08. okt 2021

Skrevet afKaren Sundbøll

– et inddragende og fremsynet projekt på Vejle sygehus

En gruppe kræftramte på Sygehus Lillebælt i Vejle har igennem længere tid haft mulighed for at få en sparringspartner, som kan råde dem til, hvad der kan være gavnligt for dem i deres behandlingsforløb. Det sker i mødet med specialsygeplejerske Jeanett Kertevig.

Medlemmer og fagpersoner i DBOkreds-Trekantområdet fik en fantastisk aften, da specialsygeplejerske Jeanett Kertevig fortalte om projektet og i særdeleshed om komplementær alternativ behandling.

Jeanett startede sit indlæg med at aflive en lang række myter om kræft:

  • Kemoterapi dør man af
  • Kræft lever af sukker så sukker giver kræft og en sukkerfri kost helbreder
  • Alternativ behandling kan kurere kræft
  • Bestemte diæter eller bestemte fødevarer kan kurere kræft

Jeanett fortalte om betydningen af at møde den kræftramte, der hvor personen er. Det handler om at gøre den enkelte tryg i et behandlingsforløb, der kan være hårdt. "Det er vigtigt," sagde Jeanett, "at man er åben omkring, at man tager komplementær alternativ medicin som f.eks kosttilskud. Det er ligeså vigtigt at behandlende læge får kendskab til det, alternativt er der en risiko for, at man ikke får den fulde effekt af behandlingen."

Jeanett redegjorde for, hvordan komplementær alternativ behandling grundlæggende handler om at give de kræftramte redskaber at arbejde med, så de føler, at de igen får kontrol over deres eget liv.

Man kan ikke tage kræftdiagnosen væk, og det alternative skal på ingen måde erstatte for eksempel kemoterapien, men de to behandlingsformer skal integreres i hinanden, så den enkelte bedre kan få kontrol over angst og stress, øget velvære og være mindre styret af bivirkninger af behandlingen.

Det handler om at de kræftrantes egen evidens interagerer med lægefaglig evidens.

En fantastisk aften med stor spørgelyst og dialog.

 

 

 

 

 

close
Søg på dette site