BrystkræftforeningenForsideBrystkræftforeningenPressekontakt og nyhedsarkivBrystkræftforeningenKalenderBrystkræftforeningenWebshopBrystkræftforeningenMagasinet BrystkræftBrystkræftforeningenMedlemmerBrystkræftforeningenStøt osBrystkræftforeningenKontaktBrystkræftforeningenNyttige linksBrystkræftforeningenSøg
BrystkræftforeningenBrystkræftforeningen
StøtBliv medlem
Region Syddanmark validerer mammografier

Region Syddanmark validerer mammografier

22. jan 2022

Kreds Fyn havde mammografi og kunstig Intelligens på programmet d. 18. januar 2022

Et PhD. projekt, kaldet MAGI, i Region Syddanmark skal klinisk validere mammografier fra 2014 -2018. Projektet løber fra 2020 til 2023 og bliver gennemført på tværs af sygehusene i Region Syddanmark.

Den kliniske validering skal bruges til at vurdere om kunstig intelligens - articifial intelligence (AI) er et værktøj, der kan reducere behovet for radiologer og læger samtidig med, at kvaliteten bevares og/eller bliver bedre. Det er første gang, man i Danmark tester kunstig intelligens i forbindelse med mammografiscreeningsbilleder.

Specialeansvarlig overlæge Lisbet Brønsrod Larsen, Radiologisk afdeling, OUH (foto) fortalte på et møde i kreds Fyn om, hvordan man kan bruge kunstig intelligens i forbindelse med mammografi.

Det blev en god aften, hvor kredsen efter endnu en omgang coronarestriktioner igen kunne mødes fysisk til et spændende foredrag.

Mammografi har været anvendt igennem flere årtier, i første omgang som analoge billeder, og fra omkring år 2000 som digitale billeder. I dag er man gået over til såkaldte mammogrammer.

Næste skridt er at afsøge mulighederne for at bruge kunstig intelligens i forbindelse med mammografiscreening.

Region Syddanmark gennemfører ca. 70.000 mammografiscreeninger for brystkræft pr. år. Som det foregår i dag bliver der ved hver screening taget fire røntgenbilleder.

For at sikre kvaliteten af vurderingen, bliver hver enkelt billede vurderet af to uafhængige radiologer. En procedure, der kræver mange ressourcer.

close
Søg på dette site