BrystkræftforeningenForsideBrystkræftforeningenPressekontakt og nyhedsarkivBrystkræftforeningenKalenderBrystkræftforeningenWebshopBrystkræftforeningenMagasinet BrystkræftBrystkræftforeningenMedlemmerBrystkræftforeningenStøt osBrystkræftforeningenKontaktBrystkræftforeningenNyttige linksBrystkræftforeningenSøg
BrystkræftforeningenBrystkræftforeningen
StøtBliv medlem
At blive testet for BRCA
At blive testet for BRCA

At blive testet for BRCA

Personlig klumme af Lis Mønster Knudsen fra 2017 om at få svar på testen for BRCA genfejl

Svar på gentesten
I januar 2017 skrev jeg en klumme om arvelig disponering for at få brystkræft. Nu har jeg fået svar på gentesten.

Jeg startede med at få lavet et ‘cancer-stamtræ’ og skulle blandt andet svare på, om der er nogen i min nære familie, som har haft brystkræft. Lægen havde ud fra mit svar søgt oplysninger om både mine forældre, søskende, børn og bedsteforældre. Jeg har ikke nogle fortilfælde af brystkræft i den nære familie, men fordi jeg har haft kræft i begge bryster, tilbød lægen mig en gentest. Det blev jeg meget glad for, da jeg så kan fortælle mine børn om resultatet.

De var meget omhyggelige med gentesten. Først fik jeg taget to blodprøver af to forskellige laboranter, og jeg skulle oplyse mit cpr.nummer hele tre gange. Derefter blev blodprøverne sendt til to forskellige genteknikere, som undersøgte dem hver for sig for at se, om de kom frem til samme resultat. Det var en lang proces. Jeg fik besked efter to måneder.

HURRA! Jeg har ingen BRCA-genfejl. Det kunne jeg så med glæde fortælle mine børn. Jeg behøver heller ikke at være nervøs for, at jeg er mere udsat for at få brystkræft eller kræft i æggeleder eller æggestokke. Jeg har kun den risiko, som alle andre også har. Jeg vil ikke sige, at jeg var nervøs i ventetiden. Jeg har jo ingen fortilfælde i familien, men det var alligevel dejligt at få det gode svar.

Til andre brystkræftramte vil jeg sige: Hvis du har brystkræft i den nære familie, eller hvis du har haft kræft i begge bryster, så bed din læge om at henvise dig til en genetisk undersøgelse. Der var ingen, der oplyste mig om den mulighed, da jeg havde brystkræft. Jeg fandt selv ud af det. Jeg synes, at det burde være lægernes opgave at oplyse om det, så vi selv kan tage stilling til, om vi vil have lavet gentesten. Jeg fik det gjort både for min egen skyld og for mine børns.

close
Søg på dette site